Județul Bihor – cele mai frumoase obiective turistice

În vestul României se află județul Bihor, un județ bogat în obiective turistice naturale și antropice. Pe lângă Oradea, capitala Art-Nouveau a României, aici se află cea mai mare stațiune balneoclimaterică permanentă din țară, Băile Felix și mai multe masive ale Munților Apuseni. Datorită rocilor carstice, zona este bogată în chei, abrupturi, cascade, peșteri și avene. Toate acestea fac din județul Bihor un ținut deosebit pe care merită să îl vizitezi și să îi asculți poveștile.

Am întocmit o listă cu o parte din obiectivele turistice din județ care consider că merită văzute, în funcție de preferințele fiecăruia. La unele am fost, la altele nu am ajuns încă, dar sper să reușesc curând. Oradea este mult prea complexă pentru a o putea reduce la un alineat, așa că i-am dedicat

Stațiuni balneoclimaterice din județul Bihor

Baile Felix

La doar 8 km de Oradea se află cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din țară, cunoscută inclusiv la nivel internațional. Apele geotermale de aici sunt folosite pentru tratarea cu succes a unor afecțiuni, dar și pentru relaxare. Stațiunea a fost atestată încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Apa are o temperatură ridicată, motiv pentru care bazinele din stațiune sunt deschise și în timpul iernii.

 

Băile 1 Mai

Stațiunea Băile 1 Mai se află aproape de Băile Felix, în comuna Sânmartin. Și aici turiștii vin pentru relaxare și tratament cu apă sărată și nămol sapropelic. Cei care vizitează stațiunea ajung de obicei la Ștrandul Venus, cu 14 bazine cu apă. Tot aici se află și cel mai vechi ștrand cu valuri din România. Ca și obiectiv turistic, se poate vizita lacul cu nuferi de pe pârâul Peta, în jurul căruia s-a dezvoltat o rezervație naturală unică în țară.

Cele mai interesante peșteri din județul Bihor

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor este probabil cea mai bogată peșteră vizitabilă în stalactite, stalagmite, coloane și draperii de la noi din țară. Este un loc de poveste, în care aceste minunății prind viață și întruchipează diverse personaje, de la Alba ca Zăpada și cei 7 pitici la Moș Crăciun sau locuri, cum ar fi Lacul cu Nuferi sau Palatele fermecate. Toate aceste opere au fost construite de natură însăși. În peșteră, turiștii pot afla mai multe și despre ursul de cavernă, dispărut cu mii de ani în urmă, care a dat și numele peșterii. Numeroase fosile ale acestuia au fost descoperite în interior.

Peştera cu Cristale din mina Farcu

Este singura peșteră din țară în care poți admira cristale de calcit, chiar dacă nu ești speolog. A fost descoperită în anul 1987, în urma dezvoltării Galeriei miniere Farcu.  Pe atunci a fost considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din țară prin varietatea si bogăția cristalelor translucide și a speleotermelor. Din nefericire, mulți dintre cei care au trecut pe aici au rupt cristale pentru a le lua ca suvenir. Amenajarea peșterii a necesitat o atenție deosebită acordată cerințelor ecologice, de protecție a mediului. Traseul vizitabil include și o parte din galeriile miniere, fiind unul dintre puținele ansambluri din lume de acest tip. În galeria mineră urmează fostul traseu al trenulețului ce ducea bauxita către suprafață.

Peștera Unguru Mare

Peștera Unguru Mare se află pe Crișul Repede, la poalele Munților Pădurea Craiului, în comuna Șuncuiuș. Împresionează prin descoperirile arheologice, existând dovezi că ar fi fost locuită încă din neolitic. Intrarea se face printr-o arcadă cu peste 30m înălțime si 20m lățime. În ultima galerie a spațiului cavernos a fost descoperită o necropolă cu vase din lut, piese din bronz și o mărgică din chihlimbar provenit din zona baltică. Peștera este amenajată și se vizitează cu ghid.

Peştera de la Vadu Crişului

Peștera de la Vadu Crișului a fost descoperită în anul 1903, când versantul a fost dinamitat. A fost amenajată pentru turiști doar câțiva ani mai târziu, iar în 1969 a devenit a doua peșteră iluminată electric din țară. Din cei 1000m lungime ai peșterii, doar 680m sunt vizitabili. O parte din peșteră este deschisă doar pentru cercetări paleontologice. Pârâul care a creat peștera izvorăște din Peștera Bătrânului.

Cazare judetul Bihor